Dr  Acu George Marian

medic dentist                 0744351380

Respiratia urat mirositoare

    Respiratia urat mirositoare sau HALENA este o afectiune neplacuta si jenanta. Unul dintre cele mai negative aspecte ale acestei afectiuni este ca nu poti sa itzi dai seama intotdeauna daca iti miroase respiratia urat. Prezenta respiratiei urit mirositoare (halena) poate indica prezenta bolii parodontale, a cariilor, si chiar a cancerului oral.
    O cauza a halenei este alimentatia. Alimente precum usturoiul sau ceapa sunt absorbite in sange, apoi in plamani, de unde aerul este expirat. In acest caz, periajul elimina mirosul doar temporar, acesta incetand odata cu eliminarea completa a alimentelor din organism.
    Doar o mica parte a cazurilor de halena se datoreaza stomacului si problemelor gastrice. In cea mai mare parte, respiratia urat mirositoare este localizata in spatele gurii, unde bacteriile se hranesc cu mucus si particule alimentare, producand compusi sulfurosi urat mirositori. In cazul igienei orale deficitare, resturile alimentare de pe limba, intre dinti si gingie, atrag bacterii ce produc toxine.
    Aceasta afectiune este cauzata si de uscarea excesiva a gurii (xerostomie), atunci cand fluxul de saliva scade. Saliva este responsabiloa de curatarea gurii si indepartarea particuleleor ce pot produce miros. Uscarea gurii se poate datora unor diverse medicamente, probleme de glande salivare, alcoolului sau vorbitului timp indelungat.


Ce e de facut...


    Cea mai buna cale de a combate respiratia urit mirositoare este de a curata dintii in mod profesional (la cabinet) periodic (de 2 ori pe an), dar si de a-i ingriji acasa prin periaj regulat (si corect) si prin folosirea atei dentare (dental floss).In plus, tot acasa se poate face periajul limbii (cu periute speciale pentru acest lucru). De asemenea, ajuta mult si folosirea apei de gura. Atentie insa : apa de gura nu inlocuieste periajul dentar !!!!! Se recomanda doar ca si completare la acesta. Pentru pacientii care au lucrari fixe (punti), se recomanda dusul bucal, care ajuta la igienizarea zonelor in care periuta dentara nu poate patrunde Deosebit de importanta este toaleta dintilor seara, inainte de culcare, pentru a nu lasa nimic de lucru bacteriilor anaerobe in timpul somnului. Nu utilizati periuta de dinti doar pentru perierea dintilor, placa bacteriana se depune si pe gingii si pe limba, asadar ingrijiti-va de intreaga gura.

    Tratati-va afectiunile dentare si parodontale pentru ca, in lipsa unui tratament de fond, pasta de dinti, guma de mestecat, apa si spray-urile de gura nu fac decat sa mascheze mirosul pentru o perioada scurta de timp, fara sa il indeparteze.

    Consumati multe lichide, imbogatiti-va dieta cu legume proaspete, evitati consumul exagerat de cafea, alcool, precum si fumatul excesiv.